Herceg Novi


Herceg Novi je gradsko naselje u opštini Herceg Novi u Crnoj Gori. Prema popisu iz 2011. bilo je 11059 stanovnika. Herceg Novi je primorsko mjesto smješteno na ulazu u Boku Kotorsku i podno planine Orjen.

Arheološka nalazišta sa poluostrva Luštica i pećine Vranjaj pokazuju prisustvo ljudi na ovim prostorima još u mlađem kamenom dobu i ranom bronzanom dobu. U 3. vijeku p. n. e., poslije pobjede nad Ilirima, ovim krajevima je zavladala Rimska republika.

U Hercegnovskoj opštini sakralni spomenici zauzimaju prvo mjesto u nepokretnom spomeničkom fondu ovog kraja i to ne samo po broju već i po teritorijalnoj rasprostranjenosti i kulturno-istorijskoj vrijednosti. Naime od 342 nepokretna spomenika kulture na teritoriji Crne Gore u hercegnovskoj opštini ih se nalazi 89.

Počeci turizma na ovom području sežu u XIX vijek. Iz tog doba postoje prvi zapisi (Sima Matavulja) o Gostionici Šjora Roze. Kafana „Bella Vista“, porodice Sava Bačanovića, sa 25 kreveta „za strance“ pominje se 1872. godine. Razvoj modernog hotelijerstva u Herceg Novom, moglo bi se sa pravom reći i u Boki Kotorskoj i Crnoj Gori, počinje izgradnjom pansiona "Pansion na Zelenoj Plaži" u Zelenici, kasnije zvanog samo hotel "Plaža".

Posjeti oficijalnu web prezentaciju.

© Ok Palma Taxi All Right Reserved

site: monte.space